Ставни проблеми при конете

Ставни проблеми при конете

Разпознаване и предотвратяване на ставни проблеми при конете.
Остеоартритът е страшен проблем за собствениците на коне, но той може да бъде добре управляван. Просто трябва да знаете как.

Моето проучване сред собствениците на коне не дава ясно изразено мнозинство. Някои се страхуват повече от увреждане на сухожилията, други от артроза, най-вече от прогресивни ставни заболявания. Лично аз се страхувам най-много от диагнозата боксова почивка, по някаква причина. Почивката в бокса е също толкова вредна за
опорно-двигателния апарат на коня, колкото и претоварването.

Конете, които не получават достатъчно упражнения, буквално ръждясват. Те се нуждаят от определена работна температура, за да може ставният метаболизъм да заработи оптимално.
Подходящото обучение, продължителната загряваща фаза, правилното хранене и подходящата стойка предотвратяват увреждането на ставите и подходящата за вида стойка предотвратяват ставни заболявания. Те често се проявяват чрез скована походка при кон, който не е бил загрят. Ако е в движение известно време, скованата походка обикновено изчезва. Но какво означава диагнозата на ставите?

На първо място, диагнозата не е толкова лоша, колкото може би си мислите. Защото нека да бъдем честни, нашите стави също се износват с годините. Проблемите със ставите се появяват също и при хората, но те се срещат и при много коне. Най-често срещаното ставно заболяване е артрозата. Практически всяка става може да бъде засегната от нея.

Артрозите са необратими и изискват определено наблюдение. Често е възможно да се повлияе положително на протичането им чрез балансирано управление на храненето и физическите упражнения. Малко основни познания за структурата на ставата ще ви помогнат.

Ставите обикновено са подвижни връзки между две кости. Тези стави се състоят от ставните повърхности на съответните кости, изпълнено с течност
ставно пространство и ставна капсула. Ставните повърхности на костите са покрити с хрущялен слой, който образува гладка повърхност, така че костите да се трият
една в друга колкото е възможно по-малко, когато ставата се движи. Хрущялът разпределя натиска в ставата към костите под нея. Това е особено важно за ставите
които са изложени на голямо натоварване.

Особено значение има и синовиалната течност, която се образува във вътрешността на ставната капсула и която предпазва ставата. По този начин тя служи за подхранване на хрущяла, чието състояние до голяма степен е отговорно за функционалността на ставата.

За всички коне, на които трябва да се осигури основна грижа, NutriLabs е идеалният избор с продукти от гамата Mobifor®. Съставките глюкозамин, хондроитин и хиалуронова киселина са включени в Mobifor® Basic, например, и осигуряват балансирана подкрепа за ставния метаболизъм при конете. Mobifor® Basic е формула, която
е формулирана така, че да задоволява средните нужди на конете за отдих при нормални до тежки физически натоварвания. Mobifor® Ultra, Mobifor® High Performance, Mobifor®-GR за коне в напреднала възраст и Equimotion® осигуряват оптимална грижа за индивидуалните нужди на всеки кон чрез своите уникални формули.

В обобщение може да се каже, че артрозата се среща предимно при стари и силно
използвани спортни и работни коне спортни и работни коне. Въпреки това, нито един кон, независимо от възрастта или породата си, е защитен от диагнозата. Упражненията са и остават основна предпазна мярка. Рискът от артроза може да бъде намален чрез подходящи мерки при отглеждането, храненето и грижите за коня.


10 СЪВЕТА ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА УВРЕЖДАНИЯ НА СТАВИТЕ

  1. Отглеждайте в стадо, съобразено с възрастта на животните, за здравословно развитие на тялото и мускулите
  2. Достатъчно свободно движение в падоци и/или ливади през целия живот
  3. Редовни тренировки, съобразени с възможностите на коня
  4. Концентриран фураж само при необходимост, сено ad libitum
  5. Висококачествени хранителни добавки, витамини
  6. Внимателно отношение към протеините, нишестето и въглехидратите
  7. Редовна грижа за копитата и правилно подковаване
  8. Достатъчно време за почивка и възстановяване
  9. Интензивна загрявка
  10. Бъдете бдителни!

ЗАПОМНЕТЕ: Никой не познава коня си по-добре от вас! Наблюдавайте и реагирайте, когато забележите промени.

Автор: Андреа Керсенброк