Пролетта е тук! Време да се върнете обратно на седлото!

Пролетта е тук! Време да се върнете обратно на седлото!

Съществуват много причини, поради които конят трябва да почива и да не може да тренира известно време. Една от тях е възстановяване след наранявания или просто процес на лечение. Освен здравето, основната причина, поради която конят не може да тренира, е настъпването на зимата и студеното време. Всъщност поради лошото време много животни са принудени да прекъснат и да спрат с тренировките в продължение на няколко седмици или месеци.

За съжаление, може да се случи така, че след дълга почивка конят не може да язди, както преди. Всъщност много хора подценяват колко трудно е за коня да приеме да държи ездач на гърба си, особено ако не го е правил дълго време.

Това е като с хората. Ако не сте тренирани, със сигурност няма да решите да бягате маратон. Това е така, защото може да доведе до много проблеми, като например напрежение, болки в мускулите, а в най-лошия случай дори до нараняване.

Същото се случва и с конете. Именно за да се предотврати стресирането и нараняването на животното, е добре обучението да започне поетапно и да бъде проследено от професионалист.

Нека изброим някои от най-важните фактори за обучението:

Положителни фактори: Кратки почивки, добро физическо състояние, млад кон, възможност за придвижване в конюшнята, силен кон, без наранявания преди почивката, достатъчно време заедно за коня и ездача

Отрицателни фактори: Дълги почивки, лошо физическо състояние, стар кон, оставан неподвижен в бокса, кон с наранявания, наранявания преди почивката, конят често се оставя сам

Ето някои предложения за тренировките:

Започнете с бавни и леки тренировки!

В зависимост от физическото състояние на коня след зимата може да е достатъчно да тренирате всеки втори ден. Много е важно да започнете с леки дейности и постепенно да увеличавате продължителността и интензивността им. Важно е също така да давате на коня достатъчно почивки по време на обучението, за да не се стресира прекалено.

Ако един ден конят върви особено добре, а на следващия ден е тромав, значи нещо се е объркало и може би сте избързали с тренировките. Други признаци на умора или дискомфорт могат да бъдат скърцане със зъби, удряне на главата, грешки в синхронизацията или загуба на интерес.

При необучени коне може да отнеме до три месеца, за да се развие добра основна мускулатура. С постоянство и търпение могат да се постигнат отлични резултати - само не се отказвайте!

Създайте план за обучение!

Планът за обучение винаги е полезен, защото ви дава по-широка и по-ясна представа за това, което трябва да направите. След като бъде създаден, трябва само да го следвате, за да разберете какво да правите с коня. Необходимо е веднага да определите каква цел искате да постигнете. След като това бъде установено, е достатъчно да се създаде подходяща тренировъчна програма за постигане на целта.

Останете с гъвкав график. Планирана е напрегната сесия, но конят има лош ден и е в лошо настроение? Ако е така, променете плановете си и се съсредоточете върху нещо по-леко, така че тренировката да е ефективна и приятна за двама ви.

Разнообразявайте тренировките!

Разнообразното обучение е не само по-вълнуващо за коня и треньора, но и позволява по-добро и дълготрайно изграждане на сила и мускули.

Винаги е важно да не се преуморявате и да действате стъпка по стъпка - с постоянство и търпение може да се види значителен напредък.

Не прекалявайте с тренировките!

Както вече споменахме, гъвкавостта е много важна. Ако например след една трета от тренировката конят вече е уморен и няма енергия, добре е да се направи почивка или да се почине през целия ден. Ако конят е без енергия, той не може да се възстанови правилно, което винаги води до дългосрочни проблеми. Всъщност конете, които не успяват да възстановят енергията си правилно или които подновяват тренировките, въпреки че не са в най-добрата си форма, са по-застрашени от травми от останалите.

Винаги проверявайте здравословното състояние на коня!

Измерването на сърдечния ритъм е добър начин за наблюдение на здравето на животното. Това е най-добре да се прави по време на почивките в интензивната интервална тренировка.

Разходките помагат!

Разходката с коня, дори по пътеки с изкачване или в гори с препятствия, е добро упражнение. Така се тренират коремните мускули, задните мускули и мускулите на гърба.

Започнете бавно с язденето!

Ако конят вече е загрял мускулите си, може да започнете с язденето, но винаги бавно и спокойно. На първо място трябва да проверите дали седлото все още пасва. В този случай в началото е достатъчно 15-минутна разходка. С течение на времето можете да увеличите продължителността.