Значението на магнезия за конете

Значението на магнезия за конете

Магнезият е важен минерал за конете, тъй като участва в многобройни функции в организма. По-долу са представени 10-те основни причини, поради които конете се нуждаят от достатъчно количество магнезий в храната си:

  1. Той работи в тясно сътрудничество с калция, за да поддържа мускулната функция. Когато мускулите трябва да се свият, за тази цел се освобождава калций, който мигрира към мускулните влакна. Магнезият спира съкращението, като изтласква обратно калция.
  2. Като позволява на мускулите да се отпуснат, той може да подпомогне възстановяването и да облекчи мускулните болки и спазми при животните след тежка работа.
  3. Този минерал може да има ефект на подобряване на производителността на конете, като подпомага оксигенацията на мускулите, мускулната сила и метаболитните процеси.
  4. Магнезият помага на нервните клетки да предават сигнали помежду си и към мускулите.
  5. Смята се, че той има успокояващ ефект върху конете, като помага за облекчаване на мускулно трептене и нервността.
  6. Той може да подобри толерантността към стрес и устойчивостта към болести и наранявания. Стресът води до по-бързо изразходване на магнезия в организма. Осигуряването на оптимален прием на магнезий може да помогне за ускоряване на възстановяването на хомеостазата след външен стресов фактор.
  7. Магнезият може да допринесе за нормалното разпределение на мазнините при конете.
  8. Магнезият помага на клетките да реагират на инсулина.
  9. Той помага за предотвратяване на ламинит, особено при коне, които са по-предразположени към ламинит през пролетта. (При конете с ламинит често се установява, че имат ниски нива на този минерал в кръвта) Магнезият също така помага за защита срещу възпаления и увреждане от свободните радикали.
  10. Оптималното ниво на магнезий подпомага усвояването на калция от храната. Това може да подпомогне здравите кости и цялостното благосъстояние на вашия кон.

Дефицит на магнезий при конете

Добрата новина е, че хроничният недостиг на магнезий при конете е малко вероятен. Въпреки това, може да възникне лек до умерен дефицит, който може да повлияе на настроението и представянето. Конете, които не получават достатъчни количества от този минерал във фуража си, могат да проявят признаци на недостиг само по време на стрес или състезание.

Повечето признаци на магнезиев дефицит са свързани с нарушена нервна или мускулна функция. Възможните симптоми за това са:

  • Нервност/възбудимост/тревожност
  • Неспособност за релаксация или концентрация
  • Мускулни потрепвания, крампи, треперене, болка
  • Непоносимост към дълги работни часове
  • Висока чувствителност към звуци или движения
  • Свръхчувствителна кожа
  • Раздразнения
  • Нежелание за физически упражнения
  • Умора
  • Нередовен сърдечен ритъм
  • Скърцане със зъби
  • Засилено изпотяване

Най-добрият начин да разберете дали има вероятност конят ви да страда от недостиг на магнезий е да анализирате фуража. Малко вероятно е кръвният тест да бъде категоричен, тъй като нивата на магнезий в кръвта се поддържат в тесни граници.

Бързо растящите треви често са с ниско съдържание на магнезий. Такива треви също така могат да бъдат с ниско съдържание на натрий и високо съдържание на калий, което може да изостри недостига. Други хранителни фактори могат да повлияят на усвояването и асимилацията на магнезий в организма. Голямото количество фибри, оксалати, фосфати и мазнини във фуража може да намали усвояването му от конете. Фуражите, отглеждани на кисели или глинести почви, също могат да бъдат с ниско съдържание на магнезий през цялата година.

В допълнение, съставът на фуража може да повлияе на нивата на магнезий при конете, тъй като смилаемостта варира в зависимост от вида на фуража. Люцерната е с най-висока смилаемост на магнезия - 50 %, докато при зърнените култури тя е най-ниска - 38 %. Следователно конете, които ядат много зърнени култури, могат да бъдат по-податливи на недостиг на този важен минерал.

Видове магнезиеви добавки

Магнезият се съдържа в различни количества във фуражите и зърнените култури. Концентрираните фуражи могат да съдържат или да не съдържат допълнително магнезий в зависимост от количеството на другите съставки. Количеството на несмилаемите влакнини и наличието на оксалати оказват влияние върху наличието на магнезий във фуражите. Допълнителният магнезий може да бъде или неорганичен (магнезиев сулфат или магнезиев оксид), или органичен (хелатен магнезий)

Магнезиевият оксид е вероятно най-често използваният източник и има степен на усвояване от около 50%. Предимството на магнезиевия оксид е, че организмът не го усвоява, освен ако няма недостиг, така че е трудно да се предозира коня с него. Магнезиевият сулфат (английска сол) също е с висока степен на усвояване от коня, но също така има ефекта да привлича вода в червата и да предизвиква диария, поради което не се препоръчва за ежедневна употреба.

Хранене

Най-добре е винаги да коригирате съдържанието на минерали в храната на коня си с помощта на съвет от ветеринар.

Обикновено се препоръчва дозата на допълнителния магнезий да се разпредели на две хранения на ден, за да се сведе до минимум рискът от храносмилателни разстройства, като например диария.

Рискът от предозиране е много нисък, когато давате допълнително магнезий на коня си. Излишният магнезий бързо се отделя с урината, така че обикновено не се натрупва до опасни нива в организма на коня. Въпреки това даването на високи дози може да доведе до диария.

Общо казано, по-важно е да се поддържа адекватно съотношение между калций и магнезий, отколкото да се притеснявате за излишния магнезий.

Можем да ви препоръчаме следните магнезиеви продукти за коне от нашия магазин:

Прах:

Mg Магнезий от Dr. Weyrauch

EquiPower - Магнезий

Пелети:

Магнезий от Marstall

Магнезиеви пелети от NATUSAT