Дяволски нокът: добър или лош за конете?

Дяволски нокът: добър или лош за конете?

Много билкови смеси, направени днес, съдържат дяволски нокът заради мощните му противовъзпалителни, аналгетични и антиоксидантни свойства.

Нека разгледаме по-отблизо няколко често задавани въпроса за това растение:

Откъде идва дяволският нокът?

Дяволският нокът (Harpagophytum procumbens) расте предимно в пустинята Калахари в Южна Африка, Ботсвана и Намибия. Общото наименование дяволски нокът идва от плодовете, покрити с малки кукички. Цветовете с форма на тръба се отварят само за един ден и са червени до розови на цвят и имат жълтеникаво гърло.

Като пустинно растение, дяволският нокът съхранява вода и хранителни вещества в кореновата си система.

Добър ли е дяволският нокът за конете?

Коренното население на Южна Африка използва това растение за лечение на множество болести и неразположения от векове. При конете е полезно при възпаление или болка, причинена от артрит или мускулна болка. Растението може да бъде полезно и за по-възрастни коне или коне, които преди това са имали увреждане на сухожилията или връзките. Причината за това е, че растението съдържа харпогозид, който има противовъзпалителен ефект. Други съставки имат болкоуспокояващи свойства и също така съдържа редица антиоксиданти, което от своя страна е добро при възпаление.

Дяволският нокът обикновено е безопасно лекарство и се понася добре, когато се приема през устата. Растението е ефективна билка, особено при остра или хронична болка, и следователно не трябва да се пренебрегва, когато решавате какви възможности за лечение на вашия кон.

Как да използвате дяволския нокът при конете?

Можете просто да добавите препарати от дяволски нокът към храната. Алтернативно може да се използва дозираща спринцовка за прилагане на препарата директно в устата на коня. Количеството, което трябва да се приложи, може да варира в зависимост от силата на препарата - така че е най-добре да следвате стриктно препоръките за дозиране за всеки продукт.

Колко дяволски нокът трябва да дам на коня си?

Обичайната доза за средно голям кон е 4 грама, два пъти дневно. Някои коне реагират добре на доза от само 2 грама два пъти дневно. Като цяло обаче винаги е най-добре да обърнете внимание и да следвате точно препоръките за дозиране на съответния производител.

Колко време отнема действието на дяволския нокът върху конете?

Установено е, че харпагозид се открива в кръвта на коня още 30 минути след приложението, като най-високата концентрация в кръвната плазма се достига след един час. Това означава, че дяволският нокът се абсорбира в кръвта относително бързо и има ефект.