Атипична конска миопатия

Атипична конска миопатия

Какво представлява атипичната миопатия?

Атипичната миопатия (или миопатия на пасищните коне) е фатално заболяване при конете, причинено от токсина хипоглицин А, който води до нарушаване на мускулния метаболизъм. В някои случаи тя може да доведе до смърт само за три дни.

Атипичната миопатия се появява, когато конете погълнат семена на някои видове клен.

По-младите жребци и тези, които пасат повече от 12 часа на ден, са по-предразположени към заразяване с това заболяване, въпреки че то може да засегне всеки кон.

Симптоми

Симптомите на атипичната миопатия се развиват много бързо. Ако болестта не бъде открита и лекувана навреме, тя може да доведе до смърт в рамките на 72 часа:

  • отслабени мускули
  • апатия
  • умора
  • тъмни лигавици
  • мускулни тремори
  • отказ за преместване
  • невъзможност за изправяне, след легнало положение
  • бърз, неравномерен сърдечен ритъм
  • тъмен цвят на урината
  • периодично давене
  • затруднено дишане
  • дихателна недостатъчност
  • срив
  • кома

Причини за заболяването

Токсинът хипоглицин А се съдържа в семената на някои явори. Не всички видове съдържат този елемент, но той е открит в семената на американския клен и ясен.

След консумация хипоглицин А се превръща в метилциклопропилоцетна киселина (MCPA), която предотвратява усвояването и преработването на мастните киселини. В резултат на това мускулите вече не получават достатъчно енергия и се увреждат. Засегнати са и мускулите, необходими за стоеж, дишане и дори тези на сърцето. Всичко това води до нарастваща слабост, която в може да доведе до кома и смърт.

Ако имате подозрения, че конят ви може да е ял семена от някое от тези дървета, трябва незабавно да го заведете на ветеринар, дори ако все още не сте забелязали никакви симптоми.

Лечение на заболяването

Лечението зависи от това колко семена са погълнати и колко време е минало. Ако конят е погълнал само малки количества семена и няма симптоми, единственото, което можете да направите, е да наблюдавате животното в продължение на 12-24 часа. Ако през този период не забележите симптоми, но знаете, че конят ви е изял голямо количество семена, ветеринарният лекар вероятно ще започне да го лекува незабавно с интравенозно вливане на течности (електролити и захари), даване на болкоуспокояващи, витамини и антиоксиданти. Прогнозата зависи от тежестта на заболяването и от момента на диагностицирането му. Докато конят е в състояние да се изправи, възстановяването е възможно.

Профилактика и стъпки за предотвратяване

Превенцията е от съществено значение. Проверете района около пасището и отстранете всички подозрителни разсади, особено ако наблизо има кленови дървета. По-добре е да се затвори пасище или дори да се отсече дърво, отколкото да се загубят един или няколко коня.

При ниски температури вкарването на жребците в обора (особено през нощта) е добър избор, както и изборът на качествени концентрати, минерални фуражи и сено. По този начин конете не гризат листа, кора или дърво, когато пасат. Препоръчително е също така да се отстранява листната маса, когато е възможно, и да се наторяват пасищата с калциев цианамид.

Опасността намалява и ако конете не прекарват повече от шест часа на ден на паша. Повечето случаи на атипична миопатия се появяват през пролетта между 1 март и 31 май и през есента между 1 октомври и 31 декември. Следователно това са периодите, на които трябва да се обърне специално внимание.

Ако подозирате, че конят ви може да страда от атипична миопатия, незабавно се консултирайте с ветеринар.