Как да оседлаете кон правилно

Как да оседлаете кон правилно

Оседлаването е много важна част от ездата и ако не сте сигурни какво да правите или как трябва да поставите седлото на коня, грешките могат бързо да се прокраднат. Така бихте могли напр. да използвате седло, което не пасва добре и следователно причинява болка на коня.

Но не се притеснявайте! Тази статия ще ви преведе през отделните стъпки, така че дори и начинаещите да могат безопасно да оседлаят конете си!

Преди оседлаване: изчеткайте коня

За да избегнете евентуално протриване, важно е да изчеткате добре гърба и зоната на опаса на коня. Козината не трябва да съдържа мръсотия или пясък, тъй като тази мръсотия може да раздразни кожата под седлото. Преди да се оседлаете, проверете особено холката, областта на опаса и областта зад лакътя. Това са най-чувствителните зони.

Поставете подложка за седло и седлото

Първо трябва да се уверите, че подложката за седло лежи добре под седлото, т.е. да я позиционирате правилно. Понякога не е толкова лесно и изисква малко практика. Има подложки за седло, които са прикрепени директно към седлото и други, при които това не е възможно. Уверете се, че подложката лежи равномерно и без гънки, преди да поставите седлото върху нея.

Ако подложката се прикрепя към седлото, поставете подложката и седлото на около 20 сантиметра пред холката на коня.

Седлото е правилно поставено, когато средата на подложката докосва камерата на седлото в горната част, а средата на подложката отзад също трябва да е под средата на седлото.

Сега бутнете и двете неща назад, докато стигнат до най-ниската точка на гърба. Предимството е, че козината лежи гладко под седлото, което го прави по-удобно за коня.

Ако конят стои нормално и предният ръб на седлото има две пръста или повече пространство до лопатката, седлото е в правилната позиция.

Стегнете колана

Сега е време да затегнете колана. Отново обърнете внимание на правилната позиция. Ако коланът е в най-тясната част на стомаха (на около една ръка ширина зад предния крак), той пасва правилно. (Между другото, седлото не трябва да се поставя много по-назад, в противен случай ще притиска лумбалната област, което е много неудобно за коня.)

Преди да стегнете опаса, хвърлете бърз поглед към дясната страна на коня. Проверете дали всичко е поставено правилно. Подложката ​​лежи ли правилно? Предният ръб на подложката притиска ли холката? Ако да, моля коригирайте.

След това вземете опаса и го оставете да виси право надолу. Сега отиваме отново в лявата страна, където хващаме колана под корема и след това го затваряме. За да направите това, първо използвайте само първия отвор и след това проверете всичко отново. (Тази точка не може да бъде подчертана достатъчно. Винаги могат да се промъкнат невнимание и дребни грешки, които след това могат да имат болезнени последици за конете и ездачите.) Ако всичко пасва, затегнете хлабаво опаса.

Коланът се затяга само след като сте водили коня известно време с него. Този трик предотвратява изплъзването на седлото при качване.

Колко стегнато е твърде стегнато?

Плътното затягане на колана в този случай означава затягане на колана с нормална сила. Ако все още можете да плъзнете два пръста между опаса на седлото и корема, това е идеално.

Не забравяйте да затегнете отново

Сега нищо не пречи на ездата. Но не забравяйте, че трябва да стегнете колана отново след около 10 минути. Както винаги, не дърпайте колана твърде стегнато, в противен случай конят ще има затруднено дишане и може също да изпита болка.

Подложки за седла и техните коригиращи свойства: необходимост за чувствителния кон?

Конят е голямо животно, което усеща и най-малките неща като досадна муха на гърба му. Ако такова малко нещо го притеснява, можете да си представите колко точки на натиск или дисбаланси на седлото могат да го притесняват! Тук влизат в действие коригиращите подложки за седла, които могат да помогнат на вашия чувствителен приятел с неговите проблемни зони.

Коригиращите подложки за седла са необходимост за всеки, който няма късмета да пасне перфектно. Те помагат за облекчаване на точките на натиск, балансират тежестта на седлото и абсорбират ударите по време на езда.

Подложките за седла са специално разработени, за да коригират позицията на ездача и се предлагат в много различни дизайни и изработени от различни материали. Някои са от плъстена вълна, други са от дунапрен. Има и множество дизайни, които могат да се използват за различни нужди, като например английски седла или западни седла.

Коригиращата подложка помага на коня, като го поддържа там, където има нужда от повече подплата от нормалното - напр. в областта на гръбначния стълб, когато се язди изправен - или чрез коригиране на проблеми с натиска, като например: колани, които са твърде далеч назад или напред в идеалната позиция на раменете на животното, което би довело до неподходящо разпределение на теглото за човек и кон по време на дълго яздене по неравен терен.

Оборудването за коне става все по-добро и едни от най-новите разработки са подложките за седла. Това прави ездата още по-удобна за вас и вашия кон.

Тук ще намерите нашата гама от подложки за седла.