Помощни поводи: помощно средство за начинаещи

Помощни поводи: помощно средство за начинаещи

По същество има два лагера, когато става въпрос за помощни поводи - и тези два лагера вероятно обсъждат смисъла или безсмислието на помощните поводи откакто съществуват. Единият лагер използва правилно завързани спомагателни поводи като опора, другият лагер ги демонизира като инструмент за мъчение. Тъй като мненията са толкова различни и двата лагера са непримирими, не е толкова лесно да си съставите собствено мнение по тази тема.

Една от причините е, че много ездачи не са толкова запознати с използването на помощни поводи, колкото им се иска. Резултатът е неправилно поставени помощни поводи, което разбира се е изключително неудобно за коня. Освен това подобни инциденти естествено служат като боеприпаси за лагера, който обикновено гледа на помощните поводи като на инструмент за мъчение.

По принцип обаче може да се каже, че правилно поставените помощни поводи не са лоши сами по себе си. Начинаещите и по-специално техните коне се поддържат от помощните поводи. И точно това трябва да направят. За начинаещи помощните поводи са огромно облекчение, в края на краищата те все още не са напълно закрепени към седлото и е трудно да се намери правилният баланс, след това конят не може да бъде язден с правилната опора. В допълнение, вие също трябва да обърнете внимание на правилната позиция на ръцете и, разбира се, трябва да следите и околната среда и, разбира се, целта.

Не е лесно като начинаещ в ездата да жонглираш с всичко и бързо се претоварваш. Спомагателните поводи могат да осигурят опора тук, като осигурят усещане за правилно прилягане и стойка.

Цел: без помощни поводи

Разбира се, целта на всяко обучение по езда и на всеки ездач трябва да бъде да може да язди без помощни поводи. И това, че сте в самото начало на кариерата си на езда, не означава, че винаги трябва да използвате помощни поводи. Същото важи и за всички помощни средства: използвайте толкова, колкото е необходимо, но възможно най-малко.

Помощни поводи, подходящи за неопитни ездачи

Има много различни видове помощни поводи и всички те имат своите предимства и недостатъци и не всички от тях са подходящи за всеки ездач. Тук ще ви покажем накратко два от най-известните видове помощни поводи, които са много подходящи и за начинаещи:

Странични поводи

Тези спомагателни поводи се състоят от два отделни повода, които са прикрепени отляво и отдясно между пръстена на удилото и опаса на седлото. Поводите винаги трябва да са хоризонтални, когато конят върви с глава в правилна позиция. Те трябва да са толкова дълги, че конят да НЕ застава зад вертикалата, когато се накланя правилно.

С тези поводи начинаещите ездачи могат да се концентрират много добре върху позицията, защото поводите придават на коня ясна рамка. Важно е обаче да сте сигурни, че ги поставяте правилно.

Тези поводи са подходящи за начинаещи или за първи уроци по езда в група. Когато правилният опит все още липсва, юздите могат да имат поддържащ ефект.

Триъгълни поводи или виенски поводи

Този тип помощни поводи е много популярен. Триъгълните поводи са помощно средство за начинаещи, които вече са усвоили страничните помощни средства, но все още се нуждаят от опора. Тези спомагателни поводи могат да се използват добре и при кордиране, защото предлагат на коня възможност да се разтегне до определена дълбочина.

Триъгълните поводи се състоят от дебела лента, която минава между предните крака и е прикрепена към средата на опаса на седлото. Пред гърдите се разделя на две по-тънки презрамки. Те се насочват отвътре навън през съответния пръстен за удилото отляво и отдясно и се закрепват към опаса на седлото (или опас за кордиране). Ако главата е позиционирана правилно, лентата трябва да е леко хоризонтална точно преди вертикалата.