Как да се справим с лятната екзема при конете?

Как да се справим с лятната екзема при конете?

Лятото наближава, температурите се повишават, първите насекоми се появяват, a конят ви започва да се чеше по гривата и опашката.

Както всяка година, конете, засегнати от лятна екзема, страдат от силен сърбеж. Причината е алергична реакция към слюнката на комарите. Първите симптоми често се появяват през пролетта и могат да продължат до есента.

Междувременно има много различни продукти и хранителни добавки, които обещават облекчение. Трудно е да посочим всички. Затова проведохме интервю със собственик на кон, чийто четириног приятел страда от хроничното кожно заболяване от дълго време. Как той се справя с проблема, можете да научите по-долу:

Откога конят ви страда от лятна екзема?

Моята кобила Фани е вече на 12 години и страда от лятна екзема от около 6 години. Никога досега не е имала проблеми с това кожно раздразнение, но от година на година тя се появява внезапно. Започна с чесане на опашката по оградата, после по гривата и накрая по цялото тяло.

Какво смятате вие лично за одеялата, подходящи за лятна екзема?

Аз лично използвам одеялото за екзема през основния сезон, през който се появява екземата и по принцип смятам, че са добра идея. За съжаление, попоните обикновено не са изработени от здрав материал, така че обикновено се късат много бързо. Бих препоръчала одеялото за лятна екзема на Busse, с което досега имах най-добри наблюдения. То е най-стабилно от всички тествани и може лесно да бъде зашито (ако има дупка в него).

Получава ли конят ви допълнителен фураж като подкрепа, ако да, какъв?

Да, разбира се, бих посъветвала всеки, който има кон с лютна екзема, да си набави определени добавки. Използвам Zinc Plus от Stiefel, Selenium Organic от Starhorse, минерална смес от Marstall и Skin Wellbeing от Ross Natur. Освен това моята кобила се храни и с бирена мая по време на основния сезон!

Какъв съвет бихте искали да дадете на всеки, който има кон с екзема?

Мога да кажа само: използвайте всичко възможно и не се отчайвайте. За съжаление, няма универсално лечение за лятната екзема при конете. Намерете това, което е подходящо за вашия кон, на мен ми отне известно време да намеря подходящия за моя любимец!

Пожелавам на всички всичко най-добро и се надявам, че съм успял да помогна малко на някого с тази информация! :)