Какво е фетлок екзема?

Какво е фетлок екзема?

Терминът фетлок екзема покрива различни кожни заболявания, които всъщност са известни като пастерален дерматит. Може да бъде причинена от различни бактерии, които виреят в кални и влажни условия.

Това е инфекция, която може да лежи в латентно състояние в кожата на коня и се активира едва когато повърхността на кожата е повредена, което обикновено се случва поради дълъг престой във влажна среда.

Когато конят се разболее от фетлок екзема, признаците са доста ясно изразени и включват сплъстени петна по кожата с корички, както и подлежащи лезии. Между кожата и люспите над нея често се появява плътен секрет.

Често може да се забележи и подуване или повишена температура, като конят реагира на натиск или огъване на засегнатите крайници, защото изпитва болка. И накрая, загубата на козина може да остави възпалена, груба на вид кожа, която в тежки случаи може да разруши задната част на крака. Тогава се появяват характерните хоризонтални пукнатини.

Изключително важно е да сте сигурни, че това е фетлок екзема. Ако вашият кон никога преди не е имал, трябва да посетите вашия ветеринарен лекар, за да можете да изясните дали наистина е фетлок екзема. Това е единственият начин вашият кон да получи правилното лечение. Ако знаете, че вашият кон е податлив на фетлок екзема, важно е да поддържате краката му възможно най-сухи.

Опитайте се да предотвратите силното разкопаване на падока си, тъй като бактериите ще се прехвърлят през почвата. Може да бъде полезно да редувате местата, от където влизате в пасището и да премествате коритата с вода редовно. Много калните зони могат също да бъдат покрити със слама или пясък.

Ако вашият кон се разболее, трябва да действате при първите признаци. Това ще гарантира, че инфекцията ще се изчисти възможно най-бързо и лесно.

Как можете да лекувате фетлок екзема?

Ако вашият кон страда от фетлок екзема, важно е да се опитате да запазите краката му сухи.

За директно лечение трябва да измиете засегнатите области с топла вода (никога със студена). След измиване и изплакване трябва да изсушите добре засегнатите области. Това може да бъде трудно за коне с гъста козина, така че може да се наложи да обмислите подстригване на засегнатите области.

След като краката на вашия кон са чисти и сухи, нанесете дебел слой защитен крем, в идеалния случай с антибактериален ефект, върху засегнатата област. Тук ветеринарните лекари могат да ви препоръчат правилните препарати. Тъй като се предлагат различни кремове, винаги трябва да потърсите съвет от ветеринар кой крем е най-подходящ за вашия кон. Запомнете: Винаги първо тествайте крема върху малък участък от кожата в продължение на 24 часа. Трябва да сте сигурни, че вашият кон понася крема добре. Вие също трябва да използвате крема при по-нататъшно лечение след консултация и според препоръките на ветеринарните лекари.

Важни точки за успешно лечение на фетлок екзема

Колкото по-рано откриете инфекцията, толкова по-лесно и по-бързо е лечението. Затова проверявайте редовно краката на коня си за първите признаци, особено ако той е предразположен към тях.

  • За успешно лечение трябва да поддържате краката на коня възможно най-сухи.
  • Подстригването на краката, ако козината е гъста, прави лечението много по-лесно.
  • Отстраняването на люспите е от ключово значение за започване на лечебния процес. Следвайте ветеринарните инструкции.
  • Използването на защитен крем предотвратява по-нататъшна инфекция и насърчава заздравяването.
  • Ако се съмнявате, винаги е най-добре да потърсите ветеринарен съвет! По-добре е да питате твърде често, отколкото недостатъчно.

В EquusVitalis предлагаме редица спрейове, които могат да помогнат срещу фетлок екзема. Те включват Derma Spray от Cavalor , пре- и пробиотичен спрей за кожа, EHM Derma Liquid от Eggersmann и Bac-Control от Speed . Сребърният мехлем за лечение на рани на Leovet може да помогне и при фетлок екзема.