Здраве на стомашно-чревния тракт при конете

Здраве на стомашно-чревния тракт при конете

Храносмилането на коня е чувствително и сложно. Затова е важно собствениците на коне да разпознават първите признаци на проблеми

Въпреки че не може да погледнете в стомаха, собственикът на кон, който познава коня си, може да разбере дали той е добре по общото му състояние. Той може да види дали и как се храни, дали козината е лъскава и гладка или матова и рошава. Блясъкът в очите и отпуснатото лице дават информация за това дали конят се чувства добре. Конете със стомашни проблеми често са със стресирано лице. Наблюдавайки в продължение на няколко минути как приема храната си и дали пие достатъчно, е лесно да се прецени, дори за непрофесионалисти с малко практика. Прибраната опашка или замърсената с фекалии козина на задните крака показват проблеми с храносмилането или стомаха. Други външни белези могат да се видят по страните на корема на коня. Ако те са силно вдлъбнати, това показва глад или - още по-често - жажда.

Внимание: Особено през студения сезон конете са склонни да проявяват мързел по отношение на пиенето. Това означава, че те не пият достатъчно течности, защото просто са по-малко жадни, когато не се потят.

Проверявайте рутинно тялото на коня, като вземете кожна гънка на шията и я задържите малко. Когато я освободите, гънката трябва веднага да се изглади. Ако не го направи, а остане видимо неподвижна, можете да приемете, че конят е дехидратиран.

Съвет: Повечето коне оценяват, когато им предложите допълнителна вода в кофа. Те пият от нея на големи глътки, без да се налага дълго време да използват самонапояващото се устройство.

Като собственик на кон и ездач, трябва да знаете и състоянието на изпражненията на коня. Внимателното разглеждане на количеството и външния вид на конските изпражнения ще ви покаже дали конят пие достатъчно. Отклоненията, като сухи или меки изпражнения, промени в цвета или дори воднисти изпражнения, трябва да се имат предвид и при необходимост да се изясни причината. Смяната на конюшнята или фуража, началото на пасищния сезон или стресът могат да бъдат причини за това.

Като добър собственик на кон, не вреди, ако ездачът познава чревните звуци на своя кон. За да направите това, поставете ухото отстрани на тялото на коня точно под бедрената подутина в областта на хълбока срещу корема. Ако чуете бълбукане и мехурчета, това е добър знак. Необичайните, както и липсващите звуци от червата могат да означават заболяване. Твърдостта на коремната стена може да се провери с лек натиск с юмрук в областта на хълбока. В случай на колики коремната стена може да е много твърда.

Коликите, както и много други стомашно-чревни проблеми, често се причиняват от стрес. Засегнати са както спортните коне в индивидуални боксове, така и конете за развлечение в открити конюшни. Независимо дали става въпрос за натиск за представяне в състезание или за конфликти за ранга в групата, на стомаха не му пука. Той се бунтува. Ефектите са различни при различните коне. Докато един кон получава диария от вълнение, а друг - свръхкиселинност на стомаха, предизвикана от разочарование, това не променя факта, че стомашно-чревната флора е в безпорядък.

Минералните добавки от NutriLabs осигуряват облекчение:

Acid Protect® е разработен специално за коне с високи нива на стомашни киселини. Той помага на коня да възстанови лигавицата на стомаха и в същото време предпазва от нови атаки върху стомашната стена. Acid Protect® е подходящ и за жребци.

Aka-Biotix е особено подходящ за коне, страдащи от воднисти изпражнения. Той свързва прекомерните количества течност и пясъчни отлагания, подпомага чревната флора и перисталтиката и служи за прочистване на червата. Семената от псилиум мотивират двигателната функция на червата, пребиотиците, елекампанът и фрукто-олигозахаридите (множество захари) подпомагат здравословната чревна флора. Те служат като хранителни вещества за определени бактерии и активират "желаните" бактерии, а "нежеланите" микроби намаляват.

Прахът Synbiotix с пребиотици и дрожди спомага за изграждането и регенерирането на
чревната флора. Подпомага чревната флора на принципа на "хранителната среда" със захарни съединения (фрукто-олигозахариди), които не се усвояват напълно и по този начин достигат безпрепятствено до онези части на червата, където са на разположение на желаните в червата микроорганизми и подпомагат растежа им. Заедно с други вещества (дрожди) те водят до бърз растеж на собствените пробиотични микроорганизми на организма и по този начин възпрепятстват и заселването на нежелани микроорганизми.

Съвети за храненето на конете:

Източници на стрес са почивките в храненето с продължителност повече от шест часа, дажби с високо съдържание на концентриран фураж и ниско съдържание на груб фураж, бързи промени във времето, затваряне в бокса, транспортиране или неподходящо обучение, и това са само някои от тях. Знаем, че доброто сено е най-важната основа на храненето на конете. Ако хората вземат предвид естественото хранително поведение на коня, те трябва да му предлагат сено, слама или трева почти през целия ден.

Конът не яде всичко, той е селективен постоянен консуматор. Следователно храносмилателната му система е проектирана за многочасов прием на фураж. Суровите влакнини на грубия фураж са от съществено значение за стабилното здраве на червата. Слюноотделянето по време на приема на груб фураж предотвратява прекомерното подкиселяване на стомаха и червата. Това е и причината, поради която грубият фураж трябва да се предлага на коня преди концентрирания фураж.

За коня висококачественото, добре изсушено сено е най-важният и надежден източник на енергия. То трябва да съставлява най-голямата част от хранителната дажба. Като правило 650-килограмов кон консумира около десет килограма сено на ден при норма на хранене от около 1,5 килограма сено на 100 килограма живо тегло. Това съответства на малко под три килограма сурови влакнини.

Съвет: В така наречените години с лошо сено до една трета от сеното може да се замени със слама (овесена). Прекалено голямото количество слама обаче намалява смилаемостта на останалите хранителни вещества и може да предизвика колики. Качеството на сеното и сламата може лесно да се определи с малко практика с невъоръжено око: цветът, мирисът и дължината на влакната.

Концентрираният фураж винаги служи като допълнителна храна и не може да замени нуждата на коня от богат на влакнини груб фураж. Цялата храносмилателна система на коня е проектирана за непрекъснат прием на много богат на влакнини фураж. Храненето само с концентрати е вредно за здравето на конете.

Автор: Андреа Кресенброк