Електролити - колкото прости, толкова и сложни

Електролити - колкото прости, толкова и сложни

Правилното хранене с електролити е наука сама по себе си, тъй като те трябва да са на разположение на коня точно когато има нужда от тях.

Снабдяването с електролити е голям проблем както за състезателите, така и за ездачите за развлечение (особено през лятото). Жизненоважните електролити са неорганични минерали, които тялото не може да произвежда само. Следователно електролитите трябва да бъдат допълвани. Те служат за регулиране на водния баланс в тялото на коня, отговорни са за чувството на жажда на коня и регулират разпределението на течността в клетките на тялото. Те се губят чрез силно изпотяване и ако депата не се попълват, това може да доведе до удължено време за регенерация, умора, по-ниска производителност и издръжливост и по-висок риск от нараняване.

Тъй като електролитите също са отговорни за правилната стойност на рН в кръвта, дефицитът определено може да има последствия за коня, например за мускулите. Ако кръвта се сгъсти поради липса на електролити, мускулите вече не получават подходящ кръвен поток и стават хиперкиселинни. Резултатът е болезнено напрежение и спазми, включително травма на кръста. Електролитите не само регулират баланса на течностите в организма на коня, но и поддържат стойността на pH в кръвта в оптимални граници и отговарят за координацията на важни метаболитни процеси. Те изпращат сигнали до мускулните и нервните клетки и могат да предават електрически импулси.

ВНИМАНИЕ: Конят често показва загубата на електролити, като отказва вода. Той инстинктивно усеща, че консумацията на вода допълнително ще намали концентрацията на електролита в тялото. Следователно, електролитите трябва да се прилагат преди пиенето на вода.

Най-честите причини за липса на електролити са прекомерната загуба на течности чрез изпотяване, причинена от стрес, усилие или по време на транспорт. Също така при заболявания като колики или диария и - в по-редки случаи - поради неадекватно хранене. Симптоми като умора или загуба на работоспособност също показват недостатъчно снабдяване с минерали. По същия начин проблемите с кръвообращението, които лесно могат да бъдат идентифицирани по бледите лигавици, могат да бъдат резултат от електролитен дефицит. При развъждането процесът на размножаване на жребците и процесът на раждане на кобилите са особено напрегнати и могат да доведат до недостатъчно предлагане.

Висококачествена храна като основа, индивидуално снабдяване с електролити on top
Балансираната диета с висококачествени фуражи, особено сено, е добра основа за доставка на електролити. Нуждите от минерали, които не могат да бъдат покрити от груб фураж, трябва да бъдат компенсирани с хранителни добавки. Докато основното снабдяване обикновено е достатъчно за конете за развлечение, (състезателните) спортни коне обикновено се нуждаят от по-високи дози електролитни продукти. Във всеки случай е важно да има неограничена наличност на прясна вода, тъй като електролитите и водата винаги са свързани.

Но защо все пак конят се поти? Потта е най-добрият метод за терморегулация на тялото на коня по време на натоварване; тя действа като климатик. Потта се състои от вода, електролити и протеини. Колкото повече се поти конят, толкова по-висока става концентрацията на електролита в кръвта. Белтъчната екскреция е известна като бяла пяна, която се появява между задните части или под кърпата на седлото и на главата под юздата при голямо усилие.

В зависимост от производителността, външната температура и влажността, конят понякога трябва да се справи със значителни загуби на течност и следователно на електролити. За да се компенсират тези загуби, е необходима добре обмислена доставка на електролити в точното време. Най-доброто време на деня е вечерта, когато работата е свършена и в конюшнята е тихо. Храненето вечер (преди) дейност осигурява спокойно усвояване на електролитите с концентрираната храна. В режим на почивка организмът най-добре разпознава от какво количество вода се нуждае, за да поддържа електролитните си нива балансирани.

ЗАБЕЛЕЖКА: Електролитите не трябва да се прилагат при стрес, по време на транспортиране или непосредствено преди или след тренировка.

NutriLabs разработи три продукта, така че на всеки кон, от партньори за свободното време до топ спортисти, да може да бъде предложена оптималната доза електролити. Nutrilytes® Basic, Nutrilytes® Ultra и Nutrilytes® High Performance. За коня доставянето на Nutrilytes® означава по-голяма производителност и по-добро здраве.

Nutrilytes ® Basic е предназначен за развлекателни коне, които извършват лека до средна работа. Подходящ е за ежедневно хранене и се характеризира с високо съдържание на натриев хлорид. С Nutrilytes ® Basic и балансирана диета, конят е добре гледан.

Nutrilytes® Ultra Pellets са разработени за развлекателни и спортни коне, които имат повишена нужда от електролити. При обилно изпотяване се губят не само електролити, но и микроелементи. Nutrilytes® Ultra покрива тази нужда благодарение на състава си от необходимите соли, както и цинк, мед и желязо.

Nutrilytes® High Performance е идеалният електролитен продукт за коне, които трябва да се представят по най-добрия начин. Поради широката си гама от важни съставки, той е оптималният универсален продукт за състезателни коне.

Nutrilytes® Ultra и High Performance също се дават под формата на гранули, което прави храненето лесно, тъй като осигурява максимално приемане от коня. Също така е идеално за прилагане на голямо количество електролити. Благодарение на лесната си смилаемост, пелетите са особено подходящи за коне с чувствителен стомах.

Автор: Андреа Керсенброк