Юзда "Cortica"

Юзда "Cortica"

Темата за устойчивостта бавно навлиза и в конния спорт. Не само опаковките, но и материалите се адаптират в полза на околната среда. Новата линия "Cortica" от Kavalkade предлага веганска, устойчива и уникална кожена алтернатива на пазара за конна езда. Част от тази колекция включва юзди, странични поводи за юлар за яздене или ботуши до глезена, които са изработени от екологично чист корков материал.

Коркът се получава от кората на корковия дъб и е възобновяема и биоразградима суровина. Материалът има водоотблъскващи свойства и е особено устойчив на разкъсване и издръжлив на износване. Продуктите на Cortica биват изпробвани в продължение на 2 години, преди да бъдат включени в гамата на Kavalkade.

Но как се справя иновативната коркова тъкан с класическите кожени продукти?

За да отговорим на този въпрос, ние разгледахме отблизо юздите Cortica и ги тествахме за вас.

Това, което прави впечатление веднага, когато вземете юздата в ръка, е лекото тегло. Материалът също е изключително мек и гъвкав. За разлика от кожените юзди, чийто материал често е малко твърд в началото, юздата се регулира лесно. Лентата за нос и каишката за челото са подплатени с мека изкуствена кожа за по-голям комфорт. Оглавникът също е анатомично оформен, за да пасне на главата на коня.

Шевовете са старателно завършени, а катарамите са с високо качество. Корковият материал има матов вид, а при по-внимателно вглеждане се вижда перфорацията на корковата тъкан. Това прави всеки продукт уникален сам по себе си.

Тясната бежова декоративна ивица на лентата за нос е не само визуално подобрение, но и приятен преход към класическия цвят на корка. Абсолютно привличаща вниманието е, блестящата каишка за челото с големи кристали.

Трябва да призная, че в началото бях малко скептичен относно издръжливостта на продукта. Но след по-дълъг период на изпитване мога само да потвърдя издръжливостта на корковия материал.
Грижата за него е много лесна - просто забърсвате с влажна кърпа или гъба.

Има гумени странични поводи, които съответстват на юздата, при които кожените части също са заменени с веган коркова кожа. Те обаче се поръчат отделно.

Заключение:

Юздата Cortica е чудесна, веганска и устойчива алтернатива, която определено може да се справи с традиционните кожени юзди. Материалът е лесен за поддържане, гъвкав и здрав. Перфорираната коркова кожа също осигурява необичаен външен вид, допълнен от каишка за челото с кристали в бежов кант. Идеалната юзда за всички, които искат да опитат нещо различно, но не искат да правят компромис относно функционалност и комфорт.